Gyden The Shambles i engelske York er en af landets ældste, hyggeligste – og til tider også mest fyldte. Den er også inspirationen til Harry Potter-universets Diagon Alley og det formentlig eneste sted i verden med hele tre Harry Potter-butikker indenfor en radius på 20 meter!

Selve York er en by med en ret unik historie. Den kendes helt tilbage fra romertiden, og dele af den oprindelige romerske bymur står endnu. Senere, omkring år 866, blev byen så indtaget af vikinger, som holdt den indtil år 960, hvor kong Erik Blodøkse(!) blev drevet på flugt af den engelske konge Eadred. York har i dag et meget populært vikingemuseum ved navn Jorvik, som var byens navn i vikingetiden. Mange stednavne i byen bærer den dag i dag stadig præg af vikingearven, og en guide fortalte os engang en god huskeregel til sproget i byen:

A street is called a gate, a gate is called a bar, and a bar is called a pub

Og “gate” kommer i denne betydning naturligvis af det gamle nordiske “gade”. De fleste andre steder i England betyder “gate” konsekvent “port”.

I dag er byen et utroligt charmerende bekendtskab, med masser af historiske seværdigheder, gode spisesteder og hoteller og naturligvis den centralt beliggende katedral York Minster. Særligt ved juletid er byen et populært udflugtsmål, og den har et af Englands største og flotteste julemarkeder samt mange forskellige juleaktiviteter og -traditioner. Der er et væld af juleudstillinger, julekoncerter, salmesang og korkoncerter i katedralen osv.

Duncombe Place og York Minster
Duncombe Place og York Minster

York er dog heller ikke specielt billig. Den er populær blandt det lidt mere velstående publikum, og den har flere luksusbutikker og gourmetrestauranter end den gennemsnitlige engelske provinsby.

Derudover ligger York også rigtig godt i forhold til udflugter til resten af Yorkshire, fx. til det imponerende Castle Howard, ca. 25km fra byen, hvor bl.a. filmatiseringen og TV-serien baseret på Evelyn Waughs Gensyn med Brideshead blev optaget. Og tager man lidt længere nordpå kommer man til de smukke Yorkshire Dales, som med sine vidtstrakte dale, kuperede terræn og små hyggelige landsbyer er perfekt til vandreture.

Billede af Castle Howard med juletræ
Castle Howard

Mekka for Harry Potter-fans

World of Wizardry i York
World of Wizardry i York

Og så har York hele tre Harry Potter-butikker inden for 20 meter! Butikkerne er skudt op i løbet af de seneste par år, og de sælger alle officielle Harry Potter-produkter. Spil, smykker, tøj, bøger, halstørklæder osv. Deres navne er:

The Boy Wizard

The World of Wizardry

Og vores personlige favorit:

The Shop that Must Not be Named

Nu kunne man tro, at når udvalget og beliggenheden i de tre butikker er stort set det samme, så er priserne det også. Men det er ikke tilfældet. De to førstnævnte butikker ligger på hver sin side af The Shambles, lige når man går ind på den fra Pavement-gaden. De er størst, men også noget dyrere end The Shop that Must Not be Named. Da vi var der i December 2017 bemærkede vi prisforskelle på nogle varer på op til 30 pct., hvilket er ret meget, da Harry Potter-merchandise i sig selv ikke ligefrem er billigt. Så hvis du kommer forbi York, så søg inspiration i en af de to store butikker, og se så, om du ikke kan få det, du er ude efter, i den noget mindre The Shop that Must Not be Named.

The Shop that Must Not be Named
The Shop that Must Not be Named

The Shambles som inspiration til Diagonalstræde

Baggrunden for at butikkerne er opstået i løbet af 2017 – før da lå der faktisk ingen HP-butikker i York – er historien om, at gaden The Shambles er inspirationen til Diagonalstræde. Det er muligvis ikke meldt ud officielt nogle steder, men der er ingen tvivl om, at hvis man sammenligner Diagon Alley i filmene med nutidens The Shambles i York, så er lighederne markante. Og man får mere af Diagonalstræde-stemningen på en almindelig dag i The Shambles, end man gør i det ellers imponerende Leadenhall Market i London, som blev brugt som location for Diagonalstræde i den første Harry Potter-film.

Hvordan kommer jeg til York – og er der nogle gode hoteller?

Selvom det måske ikke ser sådan ud på kortet, så er det ganske nemt at komme til York. Flyv til Manchester, fx. fra København og tag så en tur med toget Transpennine Express direkte fra lufthavnen til York på under to timer. Togbilletterne fås helt ned til omkring £10 ved bestilling i god tid.

Hvad hoteller angår, er York ganske velassorteret. Man kan bo helt inde i den gamle bymidte, fx. på den gamle pub Guy Fawkes Inn, lige i midten af det hele og næsten nabo til York Minster. Eller man kan bo lige indnfor bymuren nær togstationen på det luksuriøse Grand Hotel & Spa, eller på det gode mellemklassevalg Novotel i den sydlige del af byen, lige ud til floden Ouse, tæt på spillestedet Barbican og byens bedste og hyggeligste italienske restaurant Totos.

Bemærk, at hvis du vil besøge York i tiden op til jul, så er hotelovernatninger DYRE – men det er det hele værd! York er ganske fantastisk, og en by man vender tilbage til igen og igen.