Under den nyligt overståede valgkamp i England fik De Liberale Demokraters leder, Nick Clegg, tilnavnet “den tredje mand”, men under de sidste tretten års Labour-styre har den nu tidligere minister og EU-kommissær (Lord) Peter Mandelson med en vis ret kunne gøre krav på den samme titel, som den der kontrollerede New Labour ved siden af – og nok så ofte bagom – Tony Blair og Gordon Brown.

Mandelson var en af ophavsmændene til New Labour og dets Third Way politik, og selvom rækkevidden af hans indflydelse aldrig har været kendt i alle detaljer, har ingen kendere af engelsk politik været i tvivl om, at den har været enorm. I dag udkom så hans egen version af historien, med titlen “The Third Man: Life at the Heart of New Labour”. Bogen har allerede skabt overskrifter i engelske og amerikanske aviser, og New York Times (af alle) har i de seneste uger publiceret enkelte uddrag fra bogen som optakt til den officielle udgivelse i dag.

Foreløbige reaktioner tyder på at bogen er både åbenhjertig og (som naturlig konsekvens) kontroversiel – hvilket ikke bør undre, for Mandelson har altid været en utraditionel og kontant politiker, med et unikt godt øje for det politiske spil. I morges blev han i forbindelse med udgivelsen bl.a. interviewet på BBC. Med mit umiddelbare kendskab til Mandelson vil jeg gætte på at denne – og ikke de ventede biografier fra Blair og Brown – giver det bedste indblik i, hvad der virkelig er sket bag kulisserne i engelsk politik i de sidste to årtier.

Bogen kan købes via Amazon.co.uk, hvorfra jeg selv bestilte den for lidt siden. Jeg poster en anmeldelse af den på et senere tidspunkt.