Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er svært begejstret for Londons teaterliv. Jeg kan også afsløre, at jeg har en særlig forkærlighed for politisk satire. Jeg blev derfor svært begejstret, da jeg forleden læste, at Arthur Pinero’s klassiske farce The Cabinet Minister i efteråret 2024 bliver sat op på det fremragende Menier Chocolate Factory, og sådan endda med en perlerække af fine skuespillere i både hoved- og biroller.

The Cabinet Minister er en klassisk engelsk farce, skrevet af Arthur Wing Pinero i 1890, om det politiske og sociale liv i Victoria-tidens London. I stykket følger vi den økonomisk pressede kabinetsminister, Sir Julian Twombley, hvis politiske karriere er sat på spil, som følges af hustruens og sønnens dyre vaner. Aviserne lugter blod og parlamentet er ikke længere det safe space, det engang var.

I den centrale hovedrolle som Lady Twombley, den ambitiøse men ødsle hustru, finder vi Nancy Carroll. Elskere af engelsk TV kender hende nok primært for hendes rolle som Lady Felicia i den populære TV-serie Father Brown og for sine gæsteroller i to afsnit af Midsomer Murders (Barnaby). Rollen som hendes mand, Sir Julian, spilles af Nicholas Rowe, der ligeledes har været med i to afsnit af Midsomer Murders, men som mest er kendt for at have spillet titelrollen i Young Sherlock Holmes (1985), hvor han var blot 19 år gammel. Blandt det moderat yngre publikum er det dog nok George Blagden, i rollen som Lady Twombley’s nevø, Valentine, der vækker genkendelse. Han spillede i flere sæsoner rollen som Athelstan, den unge engelske munk, der bliver taget til fange af Ragner Lodbrog i den internationale hitserie Vikings. Blandt andre medvirkende er den i visse kredse næsten legendariske Dillie Keane, som jeg skrev om tilbage i 2015 ifm. hendes cabaretgruppe Fascinating Aïda.

Det er også Carroll, der står for selve nyopsætningen af stykket, og hun er ikke fremmed for politisk satire. Jeg havde selv fornøjelsen af at se hende i en af hovedrollerne overfor Ben Miller (DI Poole i de første to sæsoner af Death in Paradise) i den hysterisk morsomme farce The Duck House på det smukke Vaudeville Theatre tilbage i 2014. Så det skal nok blive godt.

Om forfatteren til skuespillet, Arthur Wing Pinero (1855-1934), kan det i øvrigt siges, at han i sin storhedstid fra ca. 1885 til 1915 blev betragtet som en af de førende og mest succesrige engelske skuespilforfattere. Hans helt store gennembrud kom i 1885 med farcen The Magistrate, der så sent som i 2013 blev opført på Londons National Theatre med John Lithgow i hovedrollen – i øvrigt overfor samme Nancy Carroll, som står bag opsætningen af The Cabinet Minister. I perioden 1880 til 1915 havde han hele 19 skuespil af forskellig art, som blev opført mere end 100 gange i deres første opsætning i London. Hans stjerne dalede noget i løbet af mellemkrigsårene, og allerede inden hans død i 1934, havde hans stykker fået et, noget ufortjent, ry for at være gammeldags. Heldigvis er han i de senere år blevet støvet af og rehabiliteret, og han betragtes af flere eksperter i dag som en af de største engelske skuespilforfattere overhovedet. Læs evt. mere herom på Wikipedia.

The Cabinet Minister spiller på Menier Chocolate Factory, lige ved Borough Market, fra 21. september til 16. november 2024. Skulle du have fået lyst til at se stykket selv, kan billetter købes her.