London har på mange måder et af Europas bedste transportsystemer, og de har fundet på en betalingsløsning, som er langt nemmere end både det famøse danske rejsekort og det allerede kendte Oyster-kort.

Løsningen hedder Contactless, og det betyder faktisk bare, at man, i stedet for at købe en separat billet eller et Oyster-kort, kan betale direkte med sit eget (kontaktløse) betalingskort, når man går gennem standerne i Londons Underground eller man tager bussen rundt i byen. Løsningen er enormt smart, den er billig, og der er et loft på, så man ikke kommer til at betale mere end et fastsat dagligt maks-beløb, uanset hvor meget, man kører rundt. Eksempelvis kan man køre lige så meget, man har lyst til i Londons zoner 1, 2 og 3 for bare £8,50 om dagen. Det er ca. 75 kroner for fri kørsel i et område, der strækker sig fra Barnet i nord til Croydon i syd, og fra Hampton Court Palace og Richmond i vest til observatoriet i Greenwich i øst.

Desværre er der, siden lanceringen af Kontaktløs betaling i London for et par år siden, flere, der har haft problemer med at bruge deres kontaktløse Dankort til at betale for deres ture rundt i byen. Det skyldes, at det ikke er alle udenlandske betalingskort, der kan bruges, selv om de understøtter Contactless, og uanset om de kan bruges til kontaktløs betaling i butikker mv.

Men situationen ser ud til at være blevet bedre på det seneste. Vi var i januar 2020 i London og prøvede der at bruge et par af vores danske betalingskort i London Underground. Og vi kunne konstatere, at både et Visa/Dankort udstedt af Arbejdernes Landsbank samt et SAS Eurobonus Mastercard virkede upåklageligt ved kørsel både med Underground samt med Overground (almindeligt tog) – sidstnævnte i hvert fald på strækningen fra Kings Cross til Alexandra Palace Rail Station. Desværre var det samme ikke tilfældet, da vi prøvede at bruge det i busserne. Her blev begge kort af uvisse årsager afvist, og vi var derfor nødt til alligevel at benytte vores Oyster-kort i busserne, da det heller ikke er muligt at betale kontant.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit kort kan bruges til kontaktløs betaling i Londons transportsystem, så foreslår vi, at du prøver det på en undergrundsstation først. Hvis du bliver lukket gennem slusen, er alt godt. Og hvis ikke, så kan du nemt gå over til en af Oyster-automaterne og trække et kort i stedet. Det koster £5 i depositum og så det beløb, du vælger at sætte ind på det. Hvis du ikke bruger hele beløbet og ikke regner med at tage til London igen lidt foreløbig, så kan du indlevere kortet igen, inden du rejser hjem, hvorved du får tilbageført både depositum og et eventuelt restbeløb.

Du kan læse mere om Oyster, Contactless og priserne på transport hos Transport for London.