For de fleste er metroen i London – “London Underground” eller “The Tube” – noget man bruger, når man skal rundt i centrum af hovedstaden eller til og fra Heathrow Airport. Men The Tube er faktisk vidt forgrenet, og står man på toget på Metropolitan Line på den oldgamle Baker Street station – nær der hvor Sherlock Holmes boede i Conan Doyle’s historier – kan man på under en time og uden at skifte transportmiddel komme et godt stykke ud på landet, til Amersham i hjertet af Barnaby-land.

Byen Amersham har godt 15.000 indbyggere og kan føre sin historie helt tilbage til før år 1000. Den ligger skønt placeret, ca. 43 km fra hjertet af London, i de smukke Chiltern Hills. Tager man undergrundsbanen direkte fra hovedstadens travle gader, udgør Amersham en voldsom og overraskende men yderst charmerende kontrast. I samme øjeblik, man træder ud af toget, mødes man af en følelse af ro og historisk charme, som man sjældent finder så tæt på en international metropol. Den maleriske by er porten til en verden af landsbyidyl, der nok skal fange enhver “Barnaby”-fan’s hjerte.

I Amersham og omkringliggende landsbyer har tiden en tendens til at stå stille, og netop derfor har producenterne af “Barnaby” valgt området til en stor del af seriens optagelser. Amersham er derfor det oplagte springbræt for en rundtur til forskellige ikoniske locations fra serien.

I selve Amersham finder man bl.a. det, der skulle udgøre hovedgaden i Causton i et af seriens allerførste afsnit, Death of a Hollow Man. I Amersham ligger også The Maltings, der både blev brugt som Plummer’s Relish-fabrikken i Sauce for the Goose og som Calders Biscuits i jubilæumsafsnittet The Killings of Copenhagen, som i øvrigt for en stor dels vedkommende foregik i København. Pubben og hotellet (som man jo kan overveje at overnatte på) The King’s Arms i Amersham var med i afsnittet Who Killed Cock Robin (og blev i øvrigt også brugt i Hugh Grant-klassiskeren Fire Brylluper og en Begravelse)

Pubben The King’s Arms i Amersham. Foto © Nigel Cox (cc-by-sa/2.0)

Men det helt store mekka for Barnaby-fans finder man ca. 5 km vest for Amersham i den lille landsby Little Missenden. Mere end 12 afsnit af Midsomer Murders er optaget i eller omkring landsbyen, og bl.a. har byens pub The Red Lion været brugt i forskellige sammenhænge (og under flere navne). Kirken, St. John the Baptist, har været med i Echoes of the Dead og i afsnittet The Sword of Gulliaume, det første afsnit med Tom Barnaby’s fætter John Barnaby, som senere overtog hovedrollen i serien. Fans af serien vil formentlig også kunne genkende en række andre bygninger, gader og offentlige arealer fra serien.

Det tager kun ti minutter (og så en lille gåtur) med bus fra Amersham til Little Misssenden og ellers er en taxa ikke voldsomt dyr. Tager man lidt sydpå, finder man byerne Beaconsfield, Gerrard’s Cross og tvillingebyerne Chalfont St. Peter og Chalfont St. Giles, som også har været med i serien. Den offentlige transport dertil fra Amersham er ikke optimal, men en tur med taxa tager kun 10-15 minutter og koster i omegnen af 150-200 kr.

Så vil du bruge en dag på at opleve ægte engelsk landlig idyl, krydret med en masse kendte steder fra Barnaby, og altsammen kun en smuttur fra London, så tag Metropolitan Line ud til Amersham, brug den lokale offentlige transport og måske en taxa eller to til at besøge de nærliggende byer, og tag toget retur til London fra Gerrards Cross (direkte til Marylebone).

Du kan i øvrigt finde mange flere Barnaby-locations samt mere specifikke henvisninger til nogle af dem, jeg har nævnt her, på midsomermurders.org.

Lidt fakta om Metropolitan-linjen i øvrigt, da det er en forholdsvis usædvanlig undergrundsbane: Den samlede linjeføring er ca. 67 km lang, men af den er det faktisk kun godt 10 km der ligger under jorden. Af de i alt 34 stationer på linjen, er kun 9 af dem underjordiske. Linjen er også en af kun to undergrundslinjer, der kører uden for det såkaldte Greater London-område. Linjen kører gennem en række skove og grønne områder, og den har derfor en særlig køreplan om efteråret/vinteren for at kompensere for forsinkelser som følge af løvfald. Du kan læse mere om denne og andre emner indenfor transport i Storbritannien på UK Transport Wiki.