Der er desværre ingen vej uden om det. Teatrene i Londons West End, og de fleste andre steder i verden, er lukket på ubestemt tid på grund af Coronavirus og COVID-19. Og hvad gør man så? Vi har samlet lidt tips til de af jer, der savner jeres teaterture mest. Og vi prøver også at følge med i seneste nyt omkring åbninger, aflysninger osv.

Hvor længe har teatrene lukket?

Det er et godt spørgsmål. Per 20. juni er seneste nyt, at alle teatre i Londons West End holder lukket indtil tidligst 2. august. Det betyder dog ikke, at teatrene åbner umiddelbart derefter, heller ikke selv om der til den tid måtte være lempet på restriktionerne. Alt tyder på, at når det igen bliver muligt at åbne for nogle af teatrene, så vil det være de små teatre, der åbner op først.

De store teatre, særligt dem der spiller de mest populære musicals, vil formentlig være de sidste til at åbne – og nogle af dem åbner først i 2021. Cameron Mackintosh, manden bag successer som Les Miserables og Miss Saigon, er, gennem firmaet Delfont Mackintosh Theatres, ejer af mange af de førende teatre i New York og London. Allerede i starten af maj sagde han, i et interview med BBC Radio, at de store musicals “vil være de sidste, der vender tilbage. […] Det tager måneder at få de store produktioner, som vi laver, op og i gang. […] Sandheden er, at så længe, det er nødvendigt at holde afstand, så giver det slet ikke mening at planlægge en genåbning. […] Og fra det øjeblik, hvor det ikke længere er nødvendigt med social afstand, så vil det tage 4-5 måneder at få samlet skuespillerne igen, klargøre teatrene – det er et kæmpeprojekt. Der arbejder omkring 200 mennesker på hver af de store musicals.”

Blandt de store musical-forestillinger er det blevet meldt ud, at Hamilton (Victoria Palace), Les Miserables (Sondheim Theatre) og Mary Poppins (Prince Edward Theatre) først starter igen i 2020, mens The Book of Mormon, Mamma Mia og Dear Evan Hansen indtil videre er indstillet indtil 2. august. Dertil kommer, at diverse skuespil og andre forestillinger, som typisk kører på teatrene i kortere tid, er aflyst eller udskudt på ubestemt tid.

Hvor kan jeg så se teater?

Ja, fysisk teater er jo nok udelukket lige foreløbig. Til gengæld er der flere producenter, teatre mv. som er begyndt at transmittere nogle af deres forestillinger over internettet.

En af de mest populære er nok Sir Andrew Lloyd Webber, som på YouTube-kanalen The Shows Must Go On streamer en ny musical hver weekend. Den pågældende musical bliver typisk lagt på hver fredag aften kl. 20 dansk tid og kan ses weekenden over. I denne weekend er det en 2014-udgave af den klassiske musical Peter Pan, der bliver vist. Kanalen indeholder også uddrag fra forskellige musicals, interviews, bag-scenerne-klip osv.

Det engelske National Theatre er også med på streaming-vognen. Teatret er kendt for den brede vifte af både klassiske og moderne skuespil og dramaer, som det opfører, typisk med klassebesætninger. De streamer et af deres stykker en uge af gangen, fra torsdag aften kl. 20 (dansk tid) til den næstkommende torsdag. Den aktuelle forestilling er dramaet Small Island, og tidligere har de bl.a. vist Barber Shop Chronicles, A Streetcar Named Desire med Gillian Anderson i hovedrollen, det politiske drama This House og Shakespeare’s Coriolanus med bl.a. Tom Hiddleston og Mark Gatiss på rollelisten.

Er man OK med at tage en virtuel tur “over dammen”, så byder New York’s berømte Metropolitan Opera på en perlerække af operaer, én om dagen, som lægges på hver aften amerikansk tid. De har bl.a. vist Verdi’s Nabucco, Wagner’s Lohengrin og Puccini’s Turandot.

Og nej, selvfølgelig er det ikke det samme som at være der selv. Men når det nu ikke kan være anderledes, så giver det dog muligheden for at se nogle forestillinger i absolut verdensklasse fra nogle af verdens førende teatre. Og hvis du kender til andre teatre, der transmitterer deres forestillinger over internettet i øjeblikket, så er du meget velkommen til at skrive det i en kommentar herunder.