FN-organisationen UNESCO besluttede på et møde den 21. juni 2021 at fratage Liverpools havnefront dens status som verdensarv. Det er kun tredje gang i historien, at det sker, efter at Det Arabiske Oryx-reservat i Oman og Dresdendalen i Tyskland måtte lide samme skæbne i hhv. 2007 og 2009.

Liverpools havnefront blev i første omgang udpeget som verdensarv i 2004, som en anerkendelse af havnens betydning for verdenshandlen i 1800-tallet og et århundrede frem og de mange imponerende bygninger på havnefronten, som kan føres tilbage til den tid. Blandt de kendteste er i dag Liver-bygningen, Cunard-bygningen og Port of Liverpool-bygningen. I juni 2021 viste en rapport fra Verdensarvskomitteen imidlertid, at en række nybyggerier på havnefronten vil betyde, at der kommer til at ske et uigenkaldeligt tab af arv. Det gælder bl.a. for det enorme udviklingsprojekt Liverpool Waters lige nord for det historiske Pier Head-område samt bygningen af et nyt stadion til fodboldklubben Everton på det gamle Bramley-Moore dokområde lidt længere mod nord.

Liverpools borgmester, Joanne Anderson, kalder beslutningen for “uforståelig”, og påpeger at der gennem de senere år er postet hundreder af millioner pund i vedligeholdelse af de historiske bygninger, som, ifølge borgmesteren, aldrig har været i så god stand som i dag.