En af de fascinerende ting ved Londons teaterverden er, at man altid kan opleve store navne på scenen, ofte endda i mere obskure stykker, langt fra Hollywoods glamour. Vi har lavet en oversigt over nogle af mere interessante West End teaterstykker med kendte navne på scenen i efteråret 2023.

Backstairs Billy – Penelope Wilton 

Omdrejningspunktet for Marcelo Dos Santos nye komedie Backstairs Billy er et afgørende øjeblik i det 50 år lange professionelle og venskabelige forhold mellem Dronningemoderen (Dronning Elizabeth IIs mor som, som døde i en alder af 101 i 2002) og hendes assistent William “Billy” Talon.

I hovedrollen som The Queen Mother ses Penelope Wilton, som har adskillige års erfaring fra både film, tv og teater. I Danmark er hun nok mest kendt som Isobel Crawley i Downton Abbey og som Bill Nighys negative kone Jean i The Best Exotic Marigold Hotel. Som Billy ses musikeren Luke Evans.

Backstairs Billy spiller fra 7. november 2023 til 27. januar 2024 på Duke of York’s Theatre midt i trekanten mellem Leicester Square, Trafalgar Square og Covent Garden.

Klik her for at finde billetter til Backstairs Billy på Duke of York’s Theatre.

Sunset Boulevard – Nicole Scherzinger

Lloyd-Webbers flotte, underholdende og tragiske (!) musical Sunset Boulevard får sit comeback på London’s klassiske Savoy Theatre i efteråret 2023. Musicalen er baseret på Billy Wilders legendariske film noir af samme navn fra 1950 og handler om den falmede stumfilmstjerne Norma Desmond, som ikke har erkendt at hendes tid var ovre for flere årtier siden, og den unge, ambitiøse manuskriptforfatter Joe Gillis. Rollen som Norma Desmond er tidligere blevet spillet af store navne som Patti LuPone og, i flere omgange, Glenn Close. Denne gang er det imidlertid den tidligere Pussycat Dolls stjerne Nicole Scherzinger, som får æren. Selv om hun i Danmark måske er mest kendt for sin popkarriere og deltagelse i shows som den amerikanske udgave af Dancing with the Stars og flerårige tjans som dommer i den engelske X-factor, så er Scherzinger faktisk lidt af et multitalent, som også tidligere har prøvet kræfter med teaterverdenen. Bl.a. har hun spillet rollen som Grizabella i Cats (i ved, den med Memory) tilbage i 2014. 

Produceren fortæller om opsætningen, at der vil være tale om en nyfortolkning af Lloyd-Webber’s klassiske musical, så den også bliver mere interessant for nyere generationer.  

Sunset Boulevard spiller fra 21. september 2023 til 6. januar 2024 på Savoy Theatre. Selve teatret er centralt placeret på den gennemgående vej the Strand og er en seværdighed i sig selv. Det åbnede således i 1881, som den første offentligt tilgængelige bygning med elektrisk lys. Selve salen er blevet renoveret flere gange siden da, men er bestemt stadig et besøg værd, evt. i forbindelse med et ophold hos naboen, The Savoy Hotel.

Klik her for at finde billetter til Sunset Boulevard på Savoy Theatre.

The Enfield Haunting – Catherine Tate

The Enfield Haunting er et helt nyt stykke, baseret på virkelige begivenheder tilbage i 1977, hvor der blev rapporteret om poltergeist-aktivitet i et hus i London-bydelen Enfield. Historien fik en del mediedækning, og både spøgelsesjægere og journalister fortalte, at de også oplevede usædvanlige fænomener i huset.

Selve stykket, The Enfield Haunting, er skrevet af Paul Unwin, som i sin tid var med til at skabe den engelske læge-soap Casualty. Der er efter alt at dømme tale om et forholdsvis dramatisk stykke, om end hovedrollen spilles af Catherine Tate. Tate blev oprindeligt kendt som komiker med sit eget sketch-show The Catherine Tate Show, inden hun i 2008 fik sit store gennembrud som Donna Noble, ledsager (companion) til den tiende Doctor Who (David Tennant) i den klassiske engelske kult-serie af samme navn.

The Enfield Haunting spiller fra 30. november 2023 til 2. marts 2024 på Ambassadors Theatre på West St., lige midt i Londons West End, få minutters gang fra både Leicester Square og Covent Garden.

Klik her for at finde billetter til The Enfield Haunting på Ambassadors Theatre.

Noises Off – Felicity Kendal

Som special mention vil jeg til sidst nævne farcen Noises Off på Theatre Royal Haymarket. Stykket er en af de absolut morsomste britiske komedier, jeg har set. Det er skrevet af Michael Frayn og blev opført første gang i 1982 med Paul Eddington (Yes, Minister) og Patricia Routledge (Fru Hyacinth) i hovedrollerne. I 1992 blev stykket filmatiseret med navne som Michael Caine, Carol Burnett, Denholm Elliott (i sin sidste filmrolle), Christopher Reeve og John Ritter på rollelisten. Denne gang bliver det erfarne Felicity Kendal, der spiller rollen som skuespillerinden Dotty Otley, der har hovedrollen i stykket-i-stykket Nothing On. Det udvikler sig traditionen tro til en veritabel og meget, meget morsom omgang kaos.

Noises Off spiller fra 27. september til 16. december 2023 på Theatre Royal på Haymarket, et stenkast (helt bogstaveligt) fra Pall Mall og Trafalgar Square.

Klik her for at finde billetter til Noises Off på Theatre Royal Haymarket.