Det ser endelig ud til, at aftalen om Storbritanniens forhold til EU efter 31. december 2020 er på plads, selv om den formelle godkendelse stadig mangler. Det betyder helt sikkert, at nogle ting bliver nemmere, end hvis det var endt med en ren No-Deal Brexit – men der er uundgåeligt også noget, som bliver mere besværligt. Vi prøver herunder at give dig svarene på nogle af de mest relevante spørgsmål for dig som anglofil i tiden efter Brexit.

Vil det blive dyrere at købe ting fra engelske netbutikker som Amazon?

Det korte svar er ja, det vil det. Godt nok er det aftalt, at de fleste produktgrupper (dog undtaget fx. alkohol og tobak) friholdes for told og afgifter, men der vil fremover skulle betales importmoms af alle køb fra engelske netbutikker til en værdi af over 80 kr. Importmomsen er på 25 pct. og afregnes til transportøren, fx. PostNord. Som det ser ud i dag, modtager man et brev fra transportøren, når varen er ankommet til Danmark, med et fakturanummer og en kode. Man går derefter ind på en hjemmeside, betaler det skyldige beløb (inklusive et gebyr til transportøren), og først derefter vil pakken blive sendt til udlevering. Det vil altså både blive dyrere og tage længere tid at købe varer fra engelske netbutikker.

Vil det fortsat være gratis at roame / tale gratis i mobil i Storbritannien?

Det vides faktisk ikke i skrivende stund. Mobilselskaberne vil ikke længere være forpligtet til at tilbyde deres danske kunder at telefonere gratis Storbritannien, men omvendt er fri roaming blevet et konkurrenceparameter for mange mobilselskaber. Allerede i dag tilbyder danske selskaber deres kunder at roame frit i lande som USA, Thailand og Australien, der som bekendt ikke er og aldrig har været medlemmer af EU. Vores gæt er derfor, at det også fortsat vil være muligt at roame gratis på besøg i Storbritannien, men man kan forestille sig, at der vil være forskelle på mobilabonnementer og at muligheden ikke vil være inkluderet i mobilselskabernes billigste abonnementer.

Andre spørgsmål?

Hvis du har andre spørgsmål, er du meget velkommen til at stille det i en kommentar herunder, så prøver vi at finde ud af, hvad der er op og ned.