OPDATERING (25. september): Nedenstående gælder ikke længere. Fra og med torsdag 24. september er Storbritannien igen røget på Udenrigsministeriets liste over lande, hvortil ikke-nødvendige rejser frarådes. Samtidig indføres der fra og med lørdag den 26. september krav om karantæne for alle, der rejser til Storbritannien fra Danmark.

Den britiske regering har 3. juli meddelt, at der fra 10. juli ikke længere kræves 14-dages karantæne for personer, der ankommer til England fra et af 59 lande. Og Danmark er et af dem!

Det betyder, at alle os, der har savnet at besøge England, igen kan begynde at planlægge ture derover. Der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på:

Ophævelsen af karantænekravet gælder kun, hvis du ikke har opholdt dig eller rejst igennem et land, der ikke står på listen, inden for de seneste 14 dage. Det vil sige, at hvis du har været på besøg eller gennemrejse i Sverige, der som det eneste nordiske land IKKE er godkendt, så skal du fortsat i karantæne, hvis du rejser til England. Listen over godkendte lande kan ses den engelske regerings hjemmeside.

Ophævelsen af karantænekravet gælder indtil videre kun for indrejse i England og IKKE for rejser til Skotland, Wales og Nordirland. Det skyldes, at det er de lokale selvstyreregeringer i hver af disse områder, der fastsætter egne regler på området. Og her har særligt Skotland været meget utilfreds med den engelske håndtering af Corona og har tilmed overvejet helt at lukke grænsen mellem England og Skotland! Opdatering (14. juli): Der er per 10. juli ligeledes åbnet for danske rejsende til Skotland, Wales og Nordirland. Skotland har dog valgt også at ekskludere rejsende fra Spanien og Serbien, så hvis du har været i nogle af de lande inden for 14 dage før ankomsten til Skotland, gælder kravet om karantæne altså.

Selvom der bliver åbnet op for rejser, er det langt fra back to normal. For det første er der i England krav om brug af mundmaske i alle offentlige transportmidler. I Skotland bliver det tilmed et krav i almindelige butikker fra 10. juli, men det ser ikke ud til at man også vil kræve det i engelske butikker. Opdatering: Den engelske regering har den 14. juli meddelt, at det fra 24. juli vil være obligatorisk at bære mundbind i butikker og supermarkeder. Derudover er der flere af de attraktioner, som mange af os elsker at besøge, når vi tager til England, som ikke åbner igen foreløbig. Som vi har skrevet om i en anden artikel, har en genåbning af teatrene i Londons West End lange udsigter, og de store musicals åbner næppe igen før næste år! Og mens man så småt at begyndt at afholde visse sportsbegivenheder igen, er det indtil videre uden tilskuere og uden nyt om, hvornår der åbnes mere op. Heller ikke besøget på den lokale pub kommer til at ligne sig selv i den kommende tid. Her er der bl.a. indført et 1-meters afstandskrav, krav om at give sine kontaktoplysninger når man besøger pubben, krav om mulighed for at foretage bestilling af mad via app, forbud mod live musik og mod at stå i baren.

Men på trods af restriktionerne, vil det for mange af os nok være en ringe pris at betale for igen at kunne besøge good old England. Og for lige at slå det helt fast, så ændrede Udenrigsministeriet den 10. juli rejsevejledningen til England fra orange til gul, således at der ikke længere er anbefaling om karantæne ved hjemkomst, så det behøver man altså heller ikke været bekymret for.